Киноата е безглутенова алтернатива на зърнените култури с нишесте. Въпреки че често заема подобна на зърнените храни роля в ястията, киноата всъщност е семе от същото семейство като цвеклото и спанакa. Тя е с високо съдържание на протеини и е важен растителен източник на всички аминокиселини. Отглеждана в Южна Америка (Перу, Чили и Боливия) в продължение на хиляди години, киноата е била основна храна на инките и техните потомци. През последните години кулинарите я обявяват за по-добра алтернатива на булгурa и ориза.

Снимка: iStock by Getty Images

Кои са 5-те основни ползи за здравето от киноата?

1. Може да намали риска от хронични заболявания

Киноата е с високо съдържание на противовъзпалителни фитонутриенти, което я прави потенциално полезна за човешкото здраве при превенция и лечение на заболявания. Киноата съдържа малки количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини и в сравнение с обикновените зърнени култури има по-високо съдържание на мононенаситени мазнини.

2. Може да ви помогне да отслабнете

С високо съдържание на фибри и повече протеини от ориза или ечемика, киноата може да бъде полезна за тези, които искат да контролират теглото си. Едно от обясненията за това е засищащият характер на протеините и фибрите, които ни помагат да контролираме апетита си. Киноата има и нисък гликемичен индекс, така че по-бавното освобождаване на енергия намалява вероятността да предизвика глад и да стимулира апетита.

3. Може да помогне за балансиране на кръвната захар

Въпреки че са необходими повече изследвания, малък брой проучвания показват, че киноата може да подобри нивата на триглицеридите и да подобри кръвната захар.

4. Подходяща за хора с непоносимост към глутен

Естествено без глутен и с висока хранителна стойност, киноата е идеален вариант за тези, които не могат да консумират зърнени храни с глутен, като например болните от целиакия. Тъй като е богата на фибри, киноата е по-добър избор за здравето на червата и храносмилателния тракт, отколкото рафинираните глутенови алтернативи като оризово или картофено брашно.

Снимка: iStock by Getty Images

5. Може да подобри здравето на червата

Проучванията показват, че киноата може да подобри здравето на червата, като увеличи разнообразието на полезните чревни бактерии и намали възпалителните симптоми на състояния като колит.

Безопасна ли е киноата за всички?

Киноата е сред най-малко алергизиращите зърнени култури, като алергичните реакции към нея са редки. Въпреки това естествени съединения, покриващи семената, наречени сапонини, могат да бъдат причина за някои нежелани реакции. Възможно е тези съединения да бъдат отстранени, като киноата се изплакне добре или се накисне предварително преди употреба.