Консумирането само на една средна по големина гъба на ден може да снижи риска от рак с 45%, установиха американски учени, цитирани от в."Дейли мейл" и БТА.

Експертите са проучили основно 17 онкологични анализа, публикувани в периода 1966-2020 година. Чрез тях те се опитали да установят възможната връзка между консумацията на гъби и опасното заболяване.

Специалистите с ръководител Джон Ричи от онкологичния институт "Пен" стигнали до извода, че консумирането само на 18 грама гъби на ден намалява почти наполовина риска от раково заболяване. Това се равнява на една четвърт до една осма от чаша, пълна с гъби. Или на една средно голяма печурка.

И въпреки че всички гъби са способни да предпазват от онкологични заболявания, екипът открил, че най-ефикасен в тази насока е екстрактът от гъбата шийтаке. Тя много добре се справя и с вирусите, които предизвикват рак на шийката на матката.

Американските специалисти препоръчват при всяка възможност да добавяме гъби в нашия хранителен режим. Колкото по-големи количества, толкова по-добре