Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци. Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка. Царуването наимператор Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

На Св.Св. Константин и Елена се разрешава вино и елей /зехтин/.

„Тъй като „елей“ произхожда от традициите на Изтока, предоставям бърза и приятна рецепта с източен привкус" - сподели една от любимите си рецепти Светослав Кантарджиев, директор на отдел „Маркетинг и реклама“ в сп. „Биограф“.

Лимоново ризото.
Необходими продукти за 4 порции: 1ч.ч.ориз, 1 ч.ч. бульон по избор, 1 с.л. елей /зехтин/, 2 с.л. лимонов сок,  ситно нарязан магданоз.
Сварете ориза с бульона. Ориза трябва да поеме, но без да се сварява изцяло. Изцедете бульона, след което прибавете елей /зехтин/ и задушете. Преди да свалите от котлона добавете лимона и бъркайте до пълното сваряване на ориза. Накрая добавете свеж магданоз и се насладете с чаша отлежало вино!“