Обонятелният нерв или рецепторът на миризми е способен да свързва молекулите на мириса, които играят ключова роля за възприемането на един аромат. Зайците имат около 100 милиона от тези обонятелни рецептори, а кучетата - около 220 милиона. Ние, хората, можем да се похвалим само с около 5-6 милиона от тях, но и те са напълно достатъчни, за да играят важна роля в живота ни.

Влияят на вкуса

Усещането ни за вкус но казва дали храната е солена, горчива, кисела, сладка, или сочна. Всъщност носът ни е този, който знае най-добре кое е вкусно и кое не. Чрез него помирисваме храната и той изпраща съобщение до мозъка ни, които се смесват с вкусовите рецептори и ни казват какво усещаме.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Карат ни да се чувстваме привлекателни

Всички използваме парфюми, за да се чувстваме по-привлекателни и да се харесаме на околните. Но всъщност не самият парфюм ни прави по-атрактивни. Наскоро проведено проучване доказва, че използването на парфюм ни кара да се чувстваме по-уверени и това е, което ни прави по-привлекателни в очите на другите хора.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Правят възможно пътуването през времето за мисълта ни

Миризмите предизвикват спомени и емоциите, свързани с тези спомени. Те ни дават усещането за пътуване във времето, позволявайки ни да се върнем години назад. Съществуват няколко проучвания, които доказват, че миризмите дори предизвикват по-силни и емоционални спомени от картините. Макар че губим около 50% от визуалните си спомени само след няколко месеца, то спомените, породени от ухания, оставят в съзнанието ни поне година по-късно.

Снимка: iStock by Getty Images

Оказват влияние и на настроението ни

Освен спомени, различните аромати предизвикват и различни емоции и настроения. Това се случва на подсъзнателно ниво. Понякога не можем да си обясним защо изведнъж ставаме нервни и раздразнителни, а това често е причинено от определена миризма. По същия начин има и ухания, които ни успокояват и отпускат.

Снимка: iStock by Getty Images

Могат да ни подлудят

Хората, които имат проблеми с обонянието, са подложени на по-голям риск от депресия. Това се случва заради силната връзка между миризмите и емоциите. Неспособността да усещаме различни миризми ограничава и способността ни да извикваме в съзнанието си определени спомени и чувства. Липсата на обоняние често се свързва и с шизофренията.

Или да ни травмират

Можем да изпитаме радост, страх, желание и други емоции само от мириса на друг човек. Потта и сълзите на всеки човек съдържат различни химични сигнали. Всеки от тях активира различен дял от мозъка ни. Така, ако човекът до нас е уплашен, неговата пот изпраща сигнал до мозъка ни, който причинява усещането за страх и в нас самите.

И те ни карат да искаме още и още...

Пица например. Някои производители на автомобили дори добавят аромата на нов автомобил в колите си, за да подтикнат клиентите си да купуват повече от тяхната марка. Ароматите са умело използвани в редица магазини и кафенета, за да ни въздействат да искаме да купуваме повече дрехи, да пием кафе, да се отбием в закусвалня, дори когато не сме били много гладни и са превърнали знанието за значението на миризмите в маркетингов трик.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos