Консумацията на много горещи напитки е свързана с повишен риск от рак на хранопровода, сочи иранско изследване.

Почитателите на парещия чай със сигурност ще бъдат разочаровани да научат, че една чаша дневно от любимата им напитка удвоява риска. Опасността може да се увеличи до 90 %, ако на ден се пият три чаши чай с температура над 60 градуса.

Авторите на изследването от Университета за медицински науки в Техеран са установили, че подобен ефект оказват също горещите кафе и какао.

Ръководителят на изследователския екип д-р Фархад Ислами съветва поклонниците на горещите напитки да ги изчакат първо да се поохладят.

"Много хора пият с удоволствие горещи чай, кафе или шоколад. Резултатите от проучването ни обаче показват, че консумацията им е свързана с повишен риск от рак на хранопровода. От тази гледна точка е препоръчително да се изчака напитките да се охладят", казва д-р Ислами, цитиран от БТА.

За целите на проучването участниците е трябвало да посочат дали обичат чая си горещ, хладен или студен. На изследваните лица са били предложени и напитки с различни температури - от 75 до 60 градуса, като е трябвало да отговорят на въпроса дали така ги консумират обикновено.

Учените смятат, че топлината травмира хранопровода и може доведе до възпаления, ДНК увреждане и производство на причиняващи рак химикали.