Изследователи от института "Бейкър" в Мелбърн са установили, че до няколко часа след консумацията на сок от червено цвекло кръвното налягане на доброволци спада средно с четири до пет пункта.

Благоприятният ефект е бил по-ясно изразен при мъжете. "Понижението може и да изглежда незначително, но приравнено към общото здраве на населението се изразява в намаляване с 10 процента на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания. Ефектът може да е още по-голям в дългосрочен аспект, ако сок от цвекло се консумира всекидневно", обяснява д-р Леа Коулс от изследователския екип.

Цвеклото съдържа полезни за здравето на сърцето съставки, като витамини С и К, фибри и полифеноли. Авторите на проучването обаче смятат, че благоприятният ефект върху кръвното налягане се дължи на повишеното съдържание на нитрати.