Плоското коремче не само е съвременен символ на естетика, но и на здраве. Мазнините около талията могат да ни създадат някои проблеми.

Различни проучвания установяват, че при хората с пълен корем има по-голям риск от животозастрашаващи болести като рак на храносмилателната система, червата и бъбреците. Мазнините около корема влияят положително на мутацията на клетките и така увеличават риска от рак.

Дебелото коремче крие и висцерални мазнини - вид мастна тъкан, която обгражда вътрешните органи и затормозява дейността им.

Високото съдържание на мазнини около талията предизвиква повишено производство на хормона инсулин. С времето това води до инсулинова резистентност на организма и диабет тип 2.

Тежестта в областта на корема и слабите коремни мускули могат да предизвикат болки в областта на кръста. Това е сериозна предпоставка за гръбначни увреждания (виж Корсет от мускули държи гръбнака). Могат да се появят и болки в ставите.

Многото мазнини около корема и врата могат да предизвикат хронично хъркане. То понякога води до сънна апнея - състояние при което за няколко секунди спира дишането по време на сън.

Увеличава се и рискът от високо кръвно, което може да предизвика сърдечни проблеми и дори инсулт или инфаркт.

Ако има прекалено голямо количество мазнини около корема, може да бъде затормозена функцията на диафрагмата и белите дробове и "да не ви достига въздух".