Тъжната истина е, че освен ако не живее в някое родопско село високо в планината и не се храни изцяло с органични продукти, то най-вероятно човек е натрупал достатъчно токсини, които затормозяват организма му, казва Петрова. По думите й детоксикацията е липсващо звено в храненето на съвременния човек - т.е. всеки би трябвало да я прави, но много малко са тези, които се решават на тази стъпка.

Другият голям проблем с детоксикацията е, че дори да осъзнаем необходимостта от нея, в интернет в момента ни залива безумна и противоречива информация и на човек му е много трудно да се ориентира кое е правилно, смята нутриционистът.

Всеки, който реши да прочисти организма си, преди това трябва да се убеди, че това няма да е противопоказно за него, предупреждава Петрова. Детоксикацията е противопоказна за всички кърмещи жени, защото по време на прочистване тялото ни изхвърля токсини по всички възможни начини, включително и чрез кърмата. Така че ако една майка кърми и се детоксикира, може да предаде отровите в организма си на бебето. Не бива да правят детоксикация и хора с ракови заболявания в напреднал стадий, чийто организъм е много изтощен, както и всички страдащи от аритмия на сърцето, ниско кръвно, анорексия, булимия, слабо сърце, психични заболявания, гастрити и язви. Също е важно да не се прави детокс в студено време, по време на бременност, преди и след операция, алармира Надя Петрова.

Какво ни токсикира?

Освен въздуха, който дишаме (това се отнася особено за хората, живеещи в големите градове), ни тровят тежките метали в храната и водата, която поемаме, обяснява специалистът. Токсикира ни всичко, което напоследък се води храна, но всъщност не е, както и алкохолът, хапчетата, които пием, пушенето - независимо дали е активно или пасивно, и разбира се, метаболизмът, когато той не работи правилно (като се храним много набързо, не дъвчем достатъчно храната или консумираме основно т.нар.бързи храни, съдържащи рафинирани продукти).

Симптоми, по които можем да познаем, че е крайно наложително да направим детоксикация са мигренните главоболия, продължаващи няколко дни, синдромът на постоянната умора, липсата на енергия, чувствителността към определени храни или съставки, която обикновено се изразява чрез подуване и тежест в стомаха след ядене. Ако стомахът, тънките черва, дебелото черво и черният дроб не са в перфектна форма, трябва да ги върнем в балансирано състояние и едва след това да се направи крачка към детоксикация. Петрова предупреждава, че когато не са в добро здраве, червата имат свойството да пропускат токсини през стените си, които започват да се складират в нашето тяло под формата на мастни молекули или т. нар. мастни клетки. Заради това обикновено хората с наднормено тегло обикновено са и най-токсикирани, обяснява експертът.

По думите й организмът е невероятно интелигентна система и винаги се стреми към баланс. Когато един токсин попадне в нас под формата на мастна молекула и се складира някъде в тялото, нашият организъм се опитва да го запуши и прави това, като натрупва около него други мастни клетки. Колкото повече токсини имаме в себе си, толкова повече тялото ни се опитва да ги затрупва с други мастни клетки и съответно ние пълнеем. Затова за хората с наднормено тегло е важно този процес да започне да се случва наобратно, т.е. да започнат да изгарят тези мазнини и съответно да изхвърлят тези мастно-разтворими токсини от организма, обяснява специалистката.

Какво се случва при прочистване на организма и как да се храним?

За съжаление човешкият организъм е създаден така, че да изхвърля само водно-разтворими молекули. Целта на детоксикацията е да превърне мастно-разтворимите молекули във водно-разтворими молекули, а тази задача е отредена на черния дроб. Ако той не е в добро здраве, няма да превърне токсина във водно-разтворим, ще го остави под формата на мастно-разтворима молекула и тя отново ще се натрупа в организма ни, обяснява Петрова.

Първата стъпка е да се елиминират от менюто трансмазнините и рафинираните храни. Трите "Б"-та - бяло брашно, бяла захар и бял ориз - са възможно най-вредните рафинирани храни. Хидрогенираните мазнини като маргарина и олиото също не бива да присъстват в менюто. Трябва да увеличи приемът на плодове и зеленчуци, по възможност органични. Най-полезните вещества се съдържат именно в кората и кожата на плодовете и зеленчуците, затова ако сме си ги набавили от някоя градина на село, можем да си позволим да не ги белим, посочва Надя Петрова. Ако обаче пазаруваме от обикновени магазини, е добре да махаме обелките, защото стандартното земеделие борави с пестициди и други вредни химикали, които се концентрират точно в кората или кожата на плодовете и зеленчуците.

Трябва да се увеличи и приемът на вода. Когато се роди едно бебенце, то се състои от 90 процента вода, докато при един 80-годишен човек водното съдържание е вече само 50 процента. Човек трябва да пие около 2 литра вода на ден в зимния период, а в летния водата съвсем спокойно може да стигне до 3-4 литра дневно, отбелязва експертът. Има значение и каква е водата. Организмът постоянно се старае да поддържа алкален състав на кръвта и понеже тя се състои от 70 процента вода, то всъщност храната и водата, които поемаме до голяма степен определят алкалния състав на кръвта в тялото. Алкални води са почти всички изворни минерални води, а водата от чешмата е киселинна, затова е най-добре преди да се пие, да бъде филтрирана. Хубаво е поне една трета от водата за деня да е изворна или минерална, препоръчва Петрова. Добре е в дневното меню да присъстват и т. нар. млечно-кисели бактерии, които подсилват защитната бариера на червата. В България най-известните такива продукти са киселото мляко, кефирът и киселото зеле.

Основните методи на детоксикация са воден, соков и суров режим.
Водният режим
е най-драстичен и не е подходящ за хора, които до вчера са се хранили с фастфуд храни и са пушачи. Той предполага само прием на вода и никаква консумация на каквато и да било храна. Воден режим за по-голям период /от 3-4 дни/ трябва да се прави само под лекарски надзор, категорична е Петрова.
Соковият режим е масов и много популярен напоследък, защото организмът се детоксикира, като си набавя концентрирано количество антиоксиданти. При въпросния режим трябва да се внимава само соковете да са балансирани - да се наблегне малко повече на зеленчуковите и по-малко на плодовите, които съдържат фруктоза. Най-лесният начин за поддържане на нормално телесно тегло е да сме веднъж седмично само на сокове, обяснява Петрова и допълва, че соковият режим за по-дълъг период - от седмица до 40 дни - е препоръчителен само за здрав и вече пречистен организъм.
Най-подходящо е прочистването на тялото чрез т. нар. суров режим, който включва изцяло сурова храна и пълно елиминиране от менюто на всичко, което е термично обработено, смята нутриционистът. Този режим не е подходящ единствено за хора с язви или гастрити, тъй като суровите храни са малко по-твърди и биха могли допълнително да раздразнят или наранят червата. По време на детокс не бива да се употребява сол, както и бутилирани мазнини, в това число и зехтин, макар че е хубава и качествена храна, посочва Петрова. Целта е да разчитаме изцяло на сурови натурални продукти и да изключим всичко, което идва в пакет, бутилка, кутия и т.н. По време на суровия режим не бива да се употребява никакъв алкохол, захар и захаросани плодове. Много хора наблягат на сушените плодове, но трябва да имат предвид, че за съжаление голяма част от тях са допълнително натопени в глюкоза, което е противопоказно за детоксикацията. Не трябва да се консумират още кафе и гъби, защото те спомагат за по-бързото разрушаване на защитната бариера на червата, алармира експертът по здравословно хранене.

Степените на детоксикация са воден, соков и суров режим. Така става и захранването - поетапно със сокове, суров режим, след което може да се приготви някакъв зеленчук на пара, вече и с малко зехтин. Хубаво е детоксът и захранването да са поне едно към едно - на три дни глад се полагат три дни плодове.

Желателно е детоксикацията да се прави веднъж или два пъти годишно за период от две седмици, но са допустими и разновидности - примерно соков режим веднъж седмично или за един уикенд в месеца. При детокс със сурова храна обаче 2-3 дни са крайно недостатъчни, посочва Петрова.

Трябва да се залага на разнообразието, препоръчва тя. Ако в продължение на две седмици човек яде само домати и краставици, отново няма да има нужният ефект, защото ще приема едни и същи ценни вещества, които не са достатъчни за пречистване. Заради това може би един от най-добрите периоди за детокс е пролетно-летният сезон, когато има най-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци.

Би било добре да се консумират и повече сурови билки и подправки, като една от най-богатите на полезни вещества от тях е магданозът, разкрива нутриционистът. Популярната детоксикация с лимон и зехтин е много ефективна, но само ако се спазва последователността на прочистванията - стомах, черен дроб, детокс.

Прочистване на черния дроб може да се постигне с изпиването сутрин на гладно на една чаша вода със стайна температура, в която е изцеден половин лимон. Желателно е да се изчакат поне 20 минути, преди да се консумира някаква храна, за да може разтворът да подейства, посочва Петрова.