Това може да обясни защо червеното вино намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, каза проф. Рон Коен от Еврейския университет в Ерусалим.
Вредни съставки на месото могат да се натрупат в кръвта след хранене. Това е предпоставка за образуването на "лош" холестерол, който може да увреди кръвоносните съдове и увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания.
Полифенолите във виното обаче пречат на тези съединения да бъдат усвоени и така те не навлизат в кръвта.
Друго изследване на учени от Нова Зеландия показа, че ако червеното месо се придружава от картофи, вредните вторични продукти при храносмилането намаляват, припомнят от БТА.
Вредни съставки на месото могат да се натрупат в кръвта след хранене. Това е предпоставка за образуването на "лош" холестерол, който може да увреди кръвоносните съдове и увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания.
Полифенолите във виното обаче пречат на тези съединения да бъдат усвоени и така те не навлизат в кръвта.
Друго изследване на учени от Нова Зеландия показа, че ако червеното месо се придружава от картофи, вредните вторични продукти при храносмилането намаляват, припомнят от БТА.