Много често диетолозите препоръчват честото консумиране не риба. Известно е, че тя е източник на витамини A, B1, B2, B12, микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор. Препоръчва се да се консумират поне две до три порции от по 150 грама седмично. Най-добре ще е една от тези порции на бъде мазна риба.

Редовната консумация на риба помага да имаме добра сърдечно-съдова система, подпомага функциите на нервната система, намалява риска от ракови заболявания и действа благоприятно на храносмилателните органи.

Някои от най-консумираните риби са риба тон, която е източник на някои витамини от група В и минерали като магнезий, фосфор, калий и селен. Сьомгата е богата е на витамините А, E и D. Характерно за нея е, че съдържа високо количество протеини и мазнини, но не съдържа въглехидрати. 

Скумрията също е една от най-често консумираните риби. Тя е и много полезна, а и много вкусна.  Източник  е на фосфор, цинк и на витамини от B групата. Скумрията съдържа в себе си витамина B12. 

Снимка: iStock/Getty Images

Рибата е прекрасен източник на висококачествен протеин. Мастните видове съдържат здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини. В допълнение, той има много предимства, включително защита на зрението и подобряване на психичното здраве при възрастните хора. Освен това рибата е лесна за приготвяне, така че можете да я добавите към вашата диета често.

Други полезни неща са  плодовете и зеленчуците. Те са източник на витамини, минерали и фибри. Добре е да се консумират много салати, като към тях може да се добавят различни видове семена, които са богати на полиненаситени мастни киселини.