Визуалният артист Бора Петкова е единствената жена и най-млада от номинираните за  престижната награда, основана на името на емблематичния режисьор на 90-те Стоян Камбарев.

Тя е  забелязана от членовете на Фондацията за проектите  ”Някаде другаде” (галерия „Върхове”) и ”До пълно изпаряване” (галерия "Райко Алексиев"). Номинирана е за неконвеционалното си визуално изкуство и за това, че е комплексно талантлив артист (Бора е и вокалист на група Лот Лореин). Младата скулптурка  доказа, че в България, която е единствената европейска страна без Музей на Съвременно изкуство, има творци, за които той незабавно трябва да бъде създаден.

"Не обичам локомотивното гледане, когато зрителят влиза в изложбената зала, прави един кръг и си излиза. Стремя се да покажа, че изкуството е не само резултат, който е натоварен с едни или други емоции, но и процес, който достига резултат", споделя  възпитаничката на факултета "Изящни изкуства" на Националната художествена академия.

Вижте видео визитка на Бора Петкова, специално направена за Церемонията >>


Вижте визитките на останалите номинирани за престижната Награда:

Явор Гърдев >>


Камен Донев >>

Камен Калев >>

Тома Марков >>

Водещи на церемонията, на която ще стане ясно кой от номинираните ще вземе Наградата, ще бъдат известните и обичани  журналисти  от Дарик радио Дияна Найденова и Драго Симеонов.

В концерта ще участват едни от най-популярните ни музиканти- джаз звездата Васил Петров, актрисата и певица Деси Тенекеджиева с пианиста  Боби Вълчев, перкусионистът и певец Калин Вельов,  очарователните момичета от Стрингс , както и  виртуозният китарист Димитър Кърнев и Дидо от D2.