Носителката на награда "Оскар" за най-добра актриса се възмущава от неравното заплащане на мъжете и жените в Холивуд, но признава, че не е посмяла да критикува практиката по-рано от страх да не бъде категоризирана като глезла и трудна за работа, съобщиха АФП и Ройтерс.

Вижте снимки на Дженифър >>


"Приключих със стремежа да търся "очарователен" начин, по който едновременно да изразя мнението си и да ме харесват", пише тя, като има предвид реакцията на колегите й мъже, когато повдига темата.

Въпросът за неравното заплащане на актьорите и актрисите излезе на преден план миналата година, когато хакери проникнаха в имейлите на "Сони пикчърс ентъртейнмънт". Така стана ясно, че Дженифър Лорънс (25) е получила с милиони по-малък хонорар от колегите си мъже във филма "Американска схема", въпреки че вече беше спечелила награда "Оскар", пише БТА.

В статията "Защо тези момчета изкарват повече от мен" тя пише, че не е искала да изглежда досадна, докато не е осъзнала, че колегите й мъже въобще не се интересуват дали изглеждат "трудни" или "разглезени". Статията отразява новото борческо настроение на жените в киното.

"Джеръми Ренър, Крисчън Бейл и Брадли Купър са се борили и са успели да получат по-изгодни условия. Сигурна съм, че са получили поздравления за усилията и тактиката си, докато аз се притеснявах да не ме помислят за досадна и дали заплащането ми е справедливо"
, пише Дженифър Лорънс.

Според сп. "Форбс" тя е най-добре платената филмова актриса за миналата година с доходи от 52 млн. долара, главно благодарение на филмите "Игрите на глада". Нейните доходи обаче са много по-малко от тези на най-добре платения актьор за миналата година - Робърт Дауни Джуниър, който според сп. "Форбс" е получил 80 млн. долара - с 28 милиона долара повече.

Мерил Стрийп каза вече пред Би Би Си, че и тя получава по-малък хонорар от мъжете, с които играе. Ашли Джъд сподели, че е била подложена на сексуален тормоз в края на 90-те години от "един от най-уважаваните филмови шефове в Холивуд".

Вижте снимки на Ашли Джъд >>