Eдин от най-добрите китаристи на всички времена и основател на рок групата Van Halen - Еди Ван Хален, е починал днес. Това съобщи синът му Волфганг в Туитър.

"Той беше най-добрият баща, който можех да искам. Всеки момент, споделен с него на сцената и извън нея, беше подарък. Сърцето ми е разбито и не мисля, че някога ще се възстановя напълно от тази загуба", написа Волфганг, който е басист на бандата.

65-годишният музикант е изгубил битката с рака на гърлото в болница "Сейнт Джон" в Санта Моника, Калифорния, където синът му, съпругата му Джейни и и брат му Алекс са били до него в последните му мигове.

От болницата обясниха, че легендарният китарист е имал разсейки в мозъка, което е довело до фаталния край, след като в последните 72 часа състоянието му се е влошило. Ван Хален се бори с коварната болест повече от десетилетие. За последната година той се е подложил на химиотерапия, като е бил приет в болница и заради проблеми със стомаха.

На концерт през 1993 г.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Еди, чието цяло име бе Едуард Лодевейк Ван Хален, е роден в Нидерландия. Второто си име получава в чест на композитора Людвик Ван Бетовен. Още от дете учи музика, като негови идоли са Джими Пейдж и Ерик Клептън. През 1972 година, когато семейството му вече се е преместило в САЩ, той и брат му Алекс, който е барабанист, създават групата. Скоро към тях се присъединяват басистът Марк Стоун и вокалът Дейвид Лий Рот. Ван Хален издават 12 студийни албума, записани за повече от 40 години.

Eди свири в парчето на Майкъл Джексън Beat it през 1984 г.

Снимка: AP/БТА

Списание "Тотал гитар" поставя Еди Ван Хален на 4-то място в своя Топ 100, а "Ролинг Стоун" му отрежда 8-о място в класацията си.

Съболезнования за смъртта му изказаха много музиканти, като Ники Сикс от "Мотли Крю" го нарече "Моцарт на рок китарата".

Последният акорд на парчето Jump на концерт през 2004 г.