Режисьорът на "Левиатан" Андрей Звягинцев е на лечение в клиника в Германия, а лекарите го поддържат в изкуствена кома, съобщиха руските медии.

Два пъти номинираният за "Оскар" в категорията за чуждестранен филм прекара COVID-19 още през юли, но не може да се възстанови. Над 92% от белите му дробове са поразени, съобщава "Взгляд", а състоянието му остава тежко.

Първоначално режисьорът е бил на лечение в две руски болници, след което е прехвърлен в Германия, където го лекуват вече месец. Тестът му за коронавирус е отрицателен.

Източник, близък до семейството му, заяви, че лекарите планират да го изведат от медикаментозната кома. Малко по-късно днес бившата му жена съобщи пред "Вечерная Москва", че състоянието му е започнало да се подобрява. Информацията тя е получила от негови приятели. Уточнява се, че подобрението е съвсем минимално, съобщава РИА"Новости".

Руският режисьор и сценарист Андрей Звягинцев е носител на голямата награда на кинофестивала във Венеция, награждаван е и в Кан. През декември 2019 филмът му "Елена" стана единствената руска лента в списъка на 50-те най-добри филми в света за второто десетилетие на XXI век, според класацията на Rolling Stone.

През юли тази година стана известно, че Звягинцев ще прави своя първи филм на английски език след лентата "Нелюбов", а при заснемането му ще работи в сътрудничество със Стивън Содърбърг.