"Качеството няма цена", написа наскоро в своя личен Инстаграм профил популярният турски готвач Нусрет Гьокче, добил широка популярност с нестандартния си, но ефектен маниер за осоляване на ястия. Опитвайки се да докаже правотата на думите си пред своите над четиридесет и девет милиона последователи в платформата, към тях той приложи снимка на касова бележка, издаден в един от ресторантите му, намиращ се в столицата на Обединените арабски емирства - Абу Даби, чиято стойност надвишава смайващите 615 хиляди дирхама, което, обърнато в наша валута, е над 313 хиляди лева.

Според фискалния бон посетителите на луксозното заведение, похарчили цяло състояние, за да се нахранят в пределите му, са си поръчали някои от възможно най-скъпите блюда, с които се слави Бея на солта, както го наричат от вече пет години насам, когато всъщност за първи път попадна под светлините на прожекторите, насочили всеобщото внимание към него. Гостите, платили сметката, са опитали най-изисканите предложения в менюто му, глезейки вкусовите си рецептори с деликатеси, гарнирани с 24-каратово ядливо злато, изстреляли крайната сума в космоса, наред с бутилките марково вино, които също са поръчали.

Вижте кадъра >>

Вместо обаче да предизвика възторг у потребителите на социалната мрежа, абонирали се за акаунта му, Нусред провокира техния гняв, залял полето за коментари под публикацията му като опустошително цунами от упреци. В него една под друга започнаха да се редят язвителни критики, осъждащи го за високите цени, на които предлага храната в своите обекти.

"Като гледам тази сметка се натъжавам... Един цял град би избегнал глада в продължение на дни с похарчените за нея пари! Никой не трябва да плаща 405 дирхама (ред.бел.: близо 210 лева) за девет бутилки обикновена минерална вода!", пише един от негодуващите.

"Толкова много деца по света умират от глад, а ти прибираш такива пари... Това нормално ли е? Истинска лудост! Този пост е шамар в лицето на бедността. Понеже тук няма бутон "Не харесвам", направо спирам да те следвам", заканва се друг.

Снимка: Официален профил в Instagram

"Ял съм в ресторантите ти и мога да заявя, че "качеството" на храната там е по-скоро съмнително", напада го трети.

"Дори и да работя цял живот, няма да успея да събера достатъчно пари, за да си позволя подобна вечеря... Да не говорим, че за тази цена тя най-малкото трябва да те направи безсмъртен, но няма да го стори. Само човек, който не зачита правата на другите, може да яде подобна нелепа храна", заключва още един от множеството, критикуващи готвача.

"Стига с това шоу! От всички, точно вие би трябвало да знаете добре стойността на парите и вредата от преразхода. Последвах ви с мисълта, че ще бъдете чудесен пример за младите, мислейки си, че като човек, който не се е примирил с бедността, ще вдъхновите другите да ценят упорития труд. Само че уви... Цените на касовия бон не съответстват на вашите "златни" пържоли със съмнително качество, а на желанието за показност на онези, които могат да си ги позволят, мислейки си, че водят екстравагантен и лъскав живот. Познайте какво? Въпреки скъпите си предложения и покупки, всички вие сте евтини!", гневи се друг.

Снимка: Getty Images

Звездата на Гьокче, който е от кюрдски произход, изгря през 2017 година, благодарение на кратък видео клип, чиито кадри показват как подправя пържола, ръсейки сол върху нея с отривисти движения. Постепенно славата му нараства толкова много, че той се превръща в един от най-успешните инфлуенсъри сред своите колеги. Ражда се в бедното семейство на миньор, което означава, че от малък се труди, помагайки, доколкото може, родителите му да свържат двата края. В началото работи като месар, но впоследствие се оказва, че има кулинарни заложби.

Съзирайки потенциала му, един ден заможен човек решава да му подаде ръка, като сбъдва мечтата му да има собствено заведение. След му фурора, който предизвиква в интернет, бизнесът му се разраства главоломно и той става собственик на цяла верига от ресторанти. Така например освен в Истанбул, Анкара и по големите курорти на Турция, той отваря обекти в Дубай, Абу Даби, Доха, Маями, Ню Йорк, Миконос, Далас, Лондон, Бевърли Хилс. Сред списъка с клиентите му попадат редица световни знаменитости, като Леонардо ди Каприо, например. Миналата година и половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, се похвали, че е посетила заведението му в Миконос, където е опитала известните му "златни" пържоли, всяка от които е струвала 1200 евро.

Снимка: Getty Images