Министър-председателят на Великобритания, депутати, полицаи, лекари, спортисти и обикновени граждани ръкопляскаха вчера в продължение на минута в чест на ветерана от Втората световна война Том Мур, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мур, който почина на 100-годишна възраст, се превърна в герой по време на първата карантина през пролетта, след като събра рекордна сума за хората на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Премиерът Борис Джонсън излезе пред резиденцията си на "Даунинг стрийт 10" с приятелката си Кари Саймъндс, за да почете паметта на столетника, като го аплодираха в продължение на минута.

"Тази вечер отдадохме почит на капитан сър Том Мур и на работещите в здравния сектор, за които той събра средства", заяви Джонсън в "Туитър".

Д

Снимка: UK Parliament via AP/БТА

Много британци изпълниха призива на премиера и излязоха пред домовете си, за да направят същото. В акцията се включи и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Мур почина във вторник, след като бе приет в болница с КОВИД-19.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

През април миналата година капитан Том Мур се превърна в национален герой и вдъхновение за британците, след като по повод стотния си рожден ден реши да събере скромните 1000 британски лири за медиците на първа линия срещу КОВИД-19, но вместо това събра над 32 милиона британски лири в полза на Националната здравна служба.

Снимка: AP/БТА