Аксиния Цветанова отбеляза, че в периоди на равносметка или на избор е важно да осъзнаем къде сме в момента. Такива периоди в съзнанието на човека са дните в края на годината, началото на предстоящата година и около рождените му дни, допълни тя.

От психологическа гледна точка е добре този момент да бъде осъзнат, за да планираме исканите промени стъпка по стъпка, посочи Цветанова. Човешкият мозък е така устроен, че вижда първо несъвършенствата и опасностите, защото функцията му е да ни пази. В този смисъл мозъкът "филтрира" успехите ни, защото те не са заплаха.

Големите обещания, които даваме пред себе си в началото на годината могат да ни направят нещастни, коментира психотерапевтът. Когато хората си обещават голяма промяна, създават нагласа в себе си, която ако не се осъществи, ще ги накара да се почувстват разочаровани, посочи тя. Според експерта обещанието за голяма промяна или за постигането на голяма цел, може да ни притисне и да ни "забрани" да бъдем активни. Затова е по-добре да установим какво ни е приятно да правим, а не да изхождаме от позицията, че "трябва" да го правим, препоръчва тя.

Съветът й е да не превръщаме обещанията към самите нас в задължение, а в пожелание. Примерно, ако си обещаеш, че от новата година ще свалиш килограми, трябва да избереш начин да го направиш без да упражняваш насилие над себе си, посочи тя. Някои пробват с фитнес, но това за други е досадно, можеш да пробваш с диета, но това също може да не е твоят начин, тогава можеш да ги свалиш танцувайки, така че да изпиташ удоволствие от усилията и удовлетворение, каза психотерапевтът.

Вместо да се фокусираме върху това, което не сме сторили, е по-добре да се сетим за всичко хубаво, което сме направили без дори да сме го планирали, съветва тя. Според нея най-трудно човек изпитва състрадание към себе си в ситуации, в които отчита някакъв неуспех. Това е моделът "неуспех-наказание". Добре е в периодите на равносметка да не бъдем наказателни със себе си, а да съумеем сами да се потупаме по рамото и да си припомним как сме постигнали даден успех, каза психотерапевтът.

Много често, когато човек е с близките си, както се случва по празниците, той не изпитва удоволствието от споделянето на тези мигове, а бяга от тях, мислейки си за проблемите от всекидневието или за предстоящите задачи за решаване, коментира експертът. Не винаги човек получава поощрение от околните или близките си, затова трябва да си го дава сам, при всеки удобен случай, смята тя.

Цветанова препоръчва да се наслаждаваме на мига и да не прилагаме различни стратегии да бягаме от него.
ИЗБРАНО