Ново изследване доказва, че лекарство, което вече се използва за третиране на други състояния, може да провокира поникване на коса при заболяване, водещо до загуба й. В рамките на малък по мащаби експеримент косата на трима пациенти, които са приемали лекарството Rixolitinib всекидневно в продължение на 4 до 5 месеца, е започнала да расте отново.

Доброволците са страдали от автоимунното състояние алопеция ареата, което води до загуба на коса. Лекарството вече е одобрено от Администрацията за храната и лекарствата на САЩ за третиране на болест на костния мозък.

В новото изследване учените са успели да достигнат и до причините за опадане на косата при заболяването на имунната система алопеция ареата. Досега е било известно, че косата започва да пада, когато клетки на имунната система атакуват основата на фоликула на косъма, без да е ясно обаче които точно клетки причиняват атаката. Изследователите от Колумбийския университет в Ню Йорк са установили, че атаката се извършва от опредена група от т-клетки. Научният екип е разбрал и как клетките получават инструкции за нападение срещу фоликули и така е достигнал до вида терапия, която може да повлияе състоянието.

Алопцеия ареата засяга около 2 процента от хората, като в САЩ от него страдат приблизително 6.5 милиона души.
ИЗБРАНО