Миналия петък директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова е изпратила заповед до фармацевтичната компания, притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт ACC Kid, за блокиране и изтегляне на наличните в страната количества от лекарствения продукт ACC Kid 20 mg/ ml powder for oral solution, с парт. № DF2413.

Причината е несъответствие с изискванията, отнасящи се към риска за здравето, съгласно „Класификация на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество“, уточняват от агенцията.

Констатирани са основно отклонения в спецификацията по показателите „Количество“ и „Количество на консерванта“, установени по време на изпитване за стабилност.

Лекарството втечнява и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много гъст и жилав секрет. Използва се при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.