Експериментът се извършва по идея на Националния институт за онкологични заболявания и на френските здравни власти в 17 родилни отделения в цялата страна, пише БТА.

В него участват бременни пълнолетни. Те трябва да са в най-малко четвъртия месец от бременността и да имат вредния навик да пушат най-малко по 3 цигари на ден. Всяка от тези жени е наблюдавана по време на бременността не само от гинеколог, но и от специалисти по пристрастеността към цигарите. При всяка консултация през бременността по време на този експерт жената получава ваучер за покупки за най-малко 20 евро, който може да използва в много магазини в страната, в това число супермаркети, магазини за бита и магазини за детски стоки.

Като цяло по време на този експеримент бременната жена може да събере ваучери до 300 евро. Към тях трябва да се прибави естествено и сумата, която жената е спестила от това, че е отказала цигарите.

Франция не е първата страна, която възнаграждава отказа от цигарите. В края на 2011 г. в Швейцария на пушачите даваха по 1500 швейцарски франка (1356 евро), ако откажеха цигарите. През 2015 г. в Шотландия университетите в Стърлинг и Глазгоу възнаградиха 612 бременни жени с по един ваучер на седмица заради отказа им от цигари. Стойността на ваучерите нарастваше с всяка седмица.

През ноември на настоящата година френските здравни власти организират във Франция първи месец без цигари и се надяват, че това ще стимулира доста хора да се откажат от пушенето.