"Глобалната заплаха от резистентни към лекарствата бактерии ускори необходимостта от разработване на нови материали, които могат да унищожат вредни бактерии и да предотвратят растежа им", заяви Джаки Ин от Института по биоинженерни науки и нанотехнологии в Сингапур.

По думите му, създаденият от екипа ни нов антимикробен материал може да се използва за поддържане на добрата лична хигиена и за предотвратяване разпространението на инфекциозни болести.

Верижната структура на молекулите в олигомер на химикала имидазол прониква в клетъчната мембрана на ешерихия коли и унищожава бактерията. Антибиотиците правят бактерията "импотентна", но оставят клетъчната й мембрана и структурата й незасегнати. Това позволява на бактерията да генерира нови резистентни към антибиотиците клетки.

"Разработеният уникален материал може бързо да унищожи бактерията и да потисне развитието на резистентни към антибиотиците бактерии. Компютърни изследвания подкрепят получените в експериментите ни резултати, че подобна на верига съставка атакува клетъчната мембрана. Материалът е безвреден за използване, не унищожава червени кръвни телца", поясни ръководителят на изследването Юйгън Чжан

Учените тествали също материала срещу резистентни към антибиотиците бактери и гъбички, като златист стафилокок, pseudomonas aerunginosa и candida albicans. Молекулярната верижна структура унищожила 99,9 на сто от клетките за по-малко от две минути.

Резултатите от изследването са публикувани в "Смол".
ИЗБРАНО