Водени от тази мисъл, специалисти от американската фирма 5 Elements Robotics са създали Нанибот - роботизирана бавачка, която служи като "очи и уши" на родителите, когато им се налага да оставят децата за малко сами.

Нанибот е създаден да следва децата "по петите" из къщата или навън, ако времето позволява. Роботът е проектиран с малки размери, за да не надвишава на височина поверените му дребосъци и да "печели" благоразположението им.

Роботизираната бавачка не се отличава със завиден изкуствен интелект, тъй като от нея не се очаква изцяло да отмени възрастните. Предназначението й е чрез вградената си камера да предава образ и звук към смартфоните на намиращите се наблизо родители.

Възрастните могат да контролират от разстояние движенията на роботизирания помощник, пишат от БТА. Нанибот по желание може да бъде оборудван с кошница, в която малчуганите да поставят играчките си. Разработчиците са предвидили роботизираната бавачка да общува с децата чрез предварително зададени послания. Предвидена е и опция за избор на език. От фирмата не съобщават кога и на каква цена Нанибот ще бъде пуснат в продажба.
ИЗБРАНО