"Man Facts: Fascinating Things Every Bloke Should Know" от Дан Бриджис включва интересни факти от различни сфери, които ще помогнат на читателя да придобие завидна обща култура, пише БТА. Ето и някои от тях:

Животни
Херингите общуват чрез отделяне на газове.
Хлебарките могат да оцеляват без глава до няколко седмици според наблюдения на ентомолога Кристофър Типинг. 
Най-старото животно в света беше мида на име Мин. През 2006 г. мекотелото се спомина на 507 години, след като учени го отвориха в опит да установят възрастта му.

Компютри и инженерство

Рекламата за "Макинтош" - първия компютър на компания "Епъл", е създадена от режисьора на "Пришълецът" Ридли Скот. Цената й е 1,2 милиона лири.
Дълбочината на диамантената мина Мирни в Източен Сибир е толкова голяма, че въздушните течения в нея причиняват турбуленция, способна да всмуква хеликоптери.

Кино
Според потребителите на водещия сайт за филмова и телевизионна информация IMDB най-добрият филм на всички времена е "Изкуплението Шоушенк", следван от "Кръстникът" и "Кръстникът 2".
Буквите на прочутия надпис HOLLYWOOD са с височина над 15 метра. Те са монтирани през 1923 г. от строителни предприемачи, за да рекламират нов обект, Холивудленд. През 40-те години на миналия век, когато филмовата индустрия се разраства, последните четири букви от надписа са премахнати.
Най-младите претенденти за "Оскар" в категориите за най-добър актьор и актриса са 9-годишни - Джаки Купър за "Скипи" (1931) и Кувенжане Уолис за "Зверовете от дивия Юг" (2012).
Най-възрастните носители на "Оскар" за най-добър актьор и актриса са Хенри Фонда и Джесика Танди. Фонда е на 76, когато печели отличието за "Край златното езеро". Танди е 80-годишна, когато е отличена за "Да возиш мис Дейзи".

Храни и напитки
Чехия е първенец по годишна консумация на бира на глава от населението - 276,1 халби. Следват Ирландия и Германия.
Лимоните съдържат повече захар от ягодите.
Салатата Айсберг получава наименованието си, след като калифорнийските производители започват да я изнасят покрита с натрошен лед през 20-те години на миналия век. Преди това салатата е наричана "къдравоглава".

Места
В окръг Лий, Алабама, е незаконно в сряда след залез слънце да се продават фъстъци, а поставянето на сол върху железопътна линия крие заплаха от смъртно наказание.
Поетичното наименование на Банкок, Тайланд, съдържа 167 букви.

Космос и открития
Плутон е лишен от статута на планета през август 2006 г. За да заслужи наименованието планета, дадено тяло трябва да се върти около Слънцето, да е с кръгла форма и да има ясно изразена орбита. Плутон е "дисквалифициран", тъй като орбитата му се застъпва с тази на Нептун.
Планетата, която най-много прилича на Земята, се намира на разстояние от 20,5 светлинни години и орбитира около звездата Глизе 581 в съзвездието Лира.

Спорт
Голфът е единственият спорт, игран на Луната. На 6 февруари 1971 г. американският астронавт Алън Шепърд удря топка за голф на лунната повърхност.
В състезанието в Монако предавките на болид от "Формула 1" се сменят средно 3100 пъти.
Най-големият стадион в света с капацитет 150 000 души е "Рунградо Мей Дей" в Северна Корея.

Превозни средства
Най-скъпият автомобил в света е "Ламборгини Венено". Цената на возилото е 3,47 милиона лири.
Първото метро в света, функциониращо от 10 януари 1863 г., е лондонското.
ИЗБРАНО