Национална мрежа за децата организира за седма поредна година церемония за връчването на награди „Златна ябълка“. Отличията са признание и знак на почит към усилията, вложени от различни хора, организации и институции за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България. Те бяха връчени в навечерието на Деня на детето в Софийска градска художествена галерия.

Наградите се връчват по традиция в седем категории - „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и „Награда за цялостен принос към Мрежа за децата“.

В категорията „Герой на децата“ номинациите се правят от широката общественост на сайта на инициативата „Златна ябълка“ www.1june.nmd.bg Изборът на победител се осъществява отново с гласуване на публиката.

Номинациите в останалите категории се правят от 144-те организации членове на Мрежа за децата от цялата страна, които работят с и за деца и семейства.

За „Герои на децата“ бяха избрани Марияна Гелева и група майки от цялата страна, които изработват ръчно плетени играчки, със средствата от които подпомагат лечението на тежко болни деца. Тяхната страничка „С вяра в доброто – подари надежда“ има хиляди последователи, които подпомагат каузата им в подкрепа на децата и семействата. Тяхното мото е „Бримка след бримка, надежда даряваме“. Наградата връчи лично столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Наградата за „Училище“ отиде при ОУ „Г.С. Раковски“, с. Голямо ново, община Търговище за това, че екипът на училището се стреми пътят към знанието на децата да преминава през положителните емоции и усещането за приключение.

Наградата в категория „Болница“ бе присъдена на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ – София. Това е единствената в момента в България детска болница, която осигурява висококачествено лечение на широк спектър от заболявания при децата.

Наградата за „Община“ журито присъди на Община Ардино, чиито приоритет е ранното детско развитие и гарантирането на детските права и подкрепата към семействата.

Наградата в категория „Журналист“ бе връчена на Елеонора Тахова, журналист и водещ на предаването „Днес“ в БНР Благоевград. Чрез своето предаване и материали тя редовно насочва общественото внимание към важни за децата и техните семейства теми и отразява и коментира събитията с уважение към достойнството на младите хора.

Наградата в категория „Благотворител“ бе присъдена на компанията „Ди Ейч Ел Експрес България“ за кампания, която служителите и партньорите на регионалния офис на фирмата в Търговище организират в помощ на бебета и социално слаби семейства от региона, съвместно с „Клуб на нестопанските организации – Търговище“.

Наградата за цялостен принос към Национална мрежа за децата, бе присъдена на Мария Донкова съосновател и част от фондация „Пайдея“, която вече 18 години работи за по-добро качество и достъп до образование.

За наградите „Златна ябълка“ тази година са номинирани общо 32-ма кандидати.

Младежка мрежа „Мегафон“, която е неформална група от млади хора от цялата страна, се включи активно в организирането на церемонията.

Статуетките на наградите тази година бяха изработени от деца от школата за рисуване и приложни изкуства „Арт плей“.

Видеата, които бяха представени по време на церемонията по награждаването, в които децата обяснявай кой според тях трябва да получи награда в отделните категории, са заснети с участието на млади творци от детската школа за изобразителни изкуства „Четири ръце“.

За музикалната програма се погрижиха младите таланти от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

ИЗБРАНО