Без прием на протеин тялото ни ще бъде принудено да разгражда мускулна маса, за да се снабдява с необходимите аминокиселини. В процеса на храносмилане организмът ни разбива техните вериги в отделни аминокиселини, като всяка една от тях има конкретна функция.

Обикновено хранещите се с месо и животински продукти ревностно отстояват твърденията, че пълноценен протеин, съдържащ всички 8 на брой незаменими аминокиселини, може да достави само месото. Науката обаче доказа, че това не е така, и че човек може да се снабдява с необходимия пълноценен протеин и от растителни източници, като обикновено трябва да комбинира няколко от тях. Например комбинацията от ядки и семена дава завършен растителен протеин - пълен протеин е бадем, слънчогледово семе и сусам.

По-долу ви представяме именно растителни източници на протеин, съдържащи повече от 6 г протеин на 50 г продукт, което е повече от съдържанието на протеин в същото количество яйце.

Спирулина

Това е водорасло, съдържащо 28 г протеин в 50 г. В него има високо съдържание на магнезий, витамини от групата на В-комплекса, витамин К и калий. Освен това се смята за един от най-мощните чистачи на токсини в тялото ни.

Хранителна мая
Не я бъркайте с бирената, тъй като двете са различен продукт. Хранителната съдържа 25 г в 50 г продукт. Богата е на витамин B-12, освен това има вкус на сирене и ядки, и често се ползва от вегетарианци и вегани като добавка към печива или салати.

Тахан
Направен от семена, обикновено  от сусамено семе, в 50 г тахан има средно около 10 г протеин. Конкретно сусаменото семе е богато на витамини и минерали като магнезий, манган и цинк, и има силни противовъзпалителни свойства.

Бадемово масло или паста

В 50 г има средно около 10 г протеин, както и много ценни витамини и минерали.

Тиквено семе
В 50 г се съдържат 8 г протеин и много магнезий.

Ленено семе
Изключително хранителни тези семена съдържат 9 г протеин на 50 грама, както и много фибри, и омега-3 мастни киселини.

Хлорела
Това водорасло се ползва за пречистване и подпомагане на тялото при освобождаване на токсини и тежки метали. В 50 г се съдържат 29 грама протеин.

Конопено семе
Много богат източник на омега-3 мастни киселини и съдържа 16 грама протеин в 50 грама конопено семе.

Счукани какаови зърна
Съдържа много фибри, магнезий и калций и 7 грама протеин в 50 грама.