Френски учени изследваха как лицевият контраст, т.е. доколко чертите изпъкват, се отразяват на впечатлението за възраст. Резултатите им показаха, че колкото повече се разграничават чертите, толкова по-млади изглеждат жените, независимо от расата и етноса.

"Лицев контраст означава доколко очите, устните, веждите се очертават на лицето, т.е. доколко светли или тъмни са те" - обясни Арели Поршрон от екипа.

Учените от университета на Гренобъл са работили със снимки на жени на възраст от 20 до 80 години от френски, китайски, латиноамерикански и южноафрикански произход.

Резултатите показаха, че с възрастта лицевият контраст намалява и наблюдателите в 80 процента от случаите възприемат жените с повече контраст като по-млади.

Предишни изследвания доказаха, че жените с по-силен лицев контраст изглеждат по-здрави и женствени. Учени от Харвард и Киети, Италия, дори доказаха, че червилото повишава самочувствието и се отразява добре на личностните харакетристики. Затова то осигурява по-добри оценки на студентките, отколкото повишаването на настроението с позитивна музика.
ИЗБРАНО