За родилката, която изгубила матката си заради заболяване от рак когато била 20-годишна, e истинско чудо, че тя си има свое дете, благодарение на дарената утроба от нейната майка.

"Не мога да ви опиша колко съм щастлива"
, заяви родилката, която пожела нейното име и това на майка й да останат анонимни. По този начин ще бъде защитен личният живот на 9-месечния й син.

Доктор Матс Бранстрьом, който стои зад иновационната процедура, досега е израждал четири бебета - всички момченца, по метода на трансплантираната утроба. Сега медикът очаква на бял свят да се появи и пето дете. Но към описания по-горе случай, той имал специално отношение, тъй като неговият метод свързвал в едно цели три поколения. Преди успешните операции на Д-р Матс Бранстрьом е имало два опита за присаждане на утроба - в Саудитска Арабия и в Турция, но при тях не е имало живи раждания.

Хирурзи във Великобритания Франция, САЩ и в други държави по света планират подобни операции, но с матки на починали жени, а не от живи донори. Бранстрьом, който е професор по акушерство и гинекология в университета в Гьотеборг, за пръв път присади матки на 9 жени преди около две години като част от медицински експеримент. Към тях се числеше и сегашната родилка. Тя е на около 30 години и майка й, която е баба на новороденото, веднага се съгласила да участва в процедурата. Бабата е на около 55 години и е горда, че е вече "част от историята на медицината".
ИЗБРАНО