Топлите напитки през зимата ни помагат да се борим срещу студа и заразите
Топлите напитки през зимата ни помагат да се борим срещу студа и заразите
Сн.: Shutterstock


Пълното прогонване на настинките е трудна задача, дори и за най-опитните баби. Най-лесно е сами да следим здравето си и да познаваме предпоставките за неразположение през зимата.

Важно е да поддържаме имунната си система в добър ритъм през цялата година. В зимните месеци трябва да се пазим от ниските температури, неразумното хранене и претоварването на тялото.

Вижте 7 основни правила за прогонване на настинките:


1. Топъл нос

Учените съветват винаги да слагаме топъл шал на носа си, когато е студено. Доказано е, че при ниски температури организмът по-трудно се преборва с бактериите, които причиняват половината от настинките при възрастните хора и почти всички настинки при децата.

2. Време за почивка

В рисковите за здравето сезони е добре винаги да намираме време за почивка. Ако работите постоянно извън работно време, имате безкрайни задължения вкъщи, или будувате пред екрана, намерете начин да си набавите сън. Без него задачата ви зимата да мине без настинки ще стане по-трудна.

3. Водете активен живот

Не засядайте над бюрото от сутрин до вечер. Ако работите в офис, поемете инициативата да обогатите постиженията си с повече активни събития на открито. Срещайте се с колеги от други фирми и обменяйте опит. Не забравяйте да отделяте нужното внимание и на половинката си и приятелите. Радостта засилва имунитета!

4. Много витамини

Молим ви, в зимните месеци приемайте витамини! Яжте всеки ден малко круши, зеле, банани, цитруси или туршия. Ако не се справяте със задачата, не забравяйте да приемате допълнително витамини в умерени дози.

5. Здрав стомах

През цялата година е добре да консумираме леки храни, които не натоварват стомаха ни. Храносмилателната система е един от основните ни щитове срещу микробите. Все пак изключването на печеното свинско, кюфтенцата или пържените картофи от менюто е почти невъзможно, особено през зимните празници. Бъдете внимателни и не позволявайте стомашен дискомфорт.
http://www.collective-evolution.com/2015/03/06/how-your-digestion-controls-your-immune-system/
6. Любов

Прегръдките и целувките на партньор, родители, приятели понижават нивата на кортизол, който при стойности над нормата предизвиква отслабване на целия организъм.

7. Не чакайте

Ако усетите първи симптоми на настинка, вземете мерки. Консултирайте се с личния си лекар и ако състоянието ви не се подобри, си вземете рецепта. Останете вкъщи и се наспете. Пийте много вода и консумирайте топли супи. Едни от най-добрите съставки за тях са: лук, моркови, зеле, водорасли, микс от зеленчуци, пилешко, джинджифил, мащерка, чесън, туршия, люти чушки.

Бъдете здрави!

Д-р Рон Екълс от Университета в Кардиф подкрепя идеята, че топлият шал на носа предпазва от настинки през зимата. "Посещението на оживени места е фактор, но според мен студеният нос е по-важен. През зимата се навличаме с топли дрехи, но никой не се сеща да си сложи нещо, което да топли носа. Препоръчвам хората да носят вълнен шал на носа си, за да им е топло в студа и да се предпазят от настинки"

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/zdrave/ima-neshcho-koeto-mozhe-znachitelno-da-vloshi-nastinkite_news508760.html
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system


Lisa Kilgour, RHN

I love the power of food and my passion is to educate people about healthy eating and the road to optimal health. I'm a Registered Holistic Nutritionist,