На дъното на тенджерата нареждате кокалите от предварително обезкостените свински пържоли и/или кокалите от свински пушени гърди (ако сте ги купили с кокал). Върху кокалите слагате 1-2 листа кисело зеле. В средата на тенджерата поставяте едно пълнено пиле. Плънката за пилето приготвяте по следния начин:

Запържвате в малко олио лук и нарязаните дреболии на пилето. Добавяте ориз и пържите докато стане стъклен. По желание може да добавите и нарязани гъби печурки. Добавяте толкова вода, колкото е ориза (обемни части). Слагате сол на вкус, черен пипер и магданоз. Бъркате с дървена лъжица докато ориза поеме цялата вода, като внимавате да не се захване. Напълвате пилето и го зашивате.

Около пилето започвате да редите следните неща разбъркано:

1. Сарми от кисело зеле с месо и пълнени сухи червени чушки с месо.
2. Хубава пушено-варена наденица (ако струва по-малко от 5-6 лева килото - не я купувайте!). Наденицата се слага на цели парчета или ако са много дълги се режат наполовина.
3. Бахур (кървавица). Най-добре домашен.
4. Резенчета пушени свински гърди (бекон).
Количествата зависят само от размера на тенджерата. От кое ще сложите повече зависи само от вас. Най-важното е да има от всичко.

Като наредите всичко това, нареждате отгоре начукани, обезкостени, посолени със сол и черен пипер свински пържоли. Най-отгоре завивате цялото това ястие с 1-2 листа от кисело зеле. Добавяте малко сок от киселото зеле. "Малко" значи толкова, че да има само на дъното на тенджерата. За средна тенджера това са 1-2 кафени чаши.

Захлупвате тенджерата с капака и го замазвате по краищата с тесто. Тенджерата трябва да е добре запечатана. Варите на много слаб огън около 5 часа. Не се смущавайте ако отнякъде тестото се пробие и излиза по малко пара. Важното е да не е много голяма дупката.

И запомнете:

1. Спазвайте правилата за избор на месо за кайма( не "готова" кайма, а мляно месо!)
2. Не махайте тлъстините от пържолите.
3. Пушените гърди са много важни, за да пуснат мазнинка.
4. Не се опитвайте без кисело зеле или без сухи чушки.
5. Консумира се само с червено вино.

Добави своя рецепта >>

P.S. Tова ядене иска много време. Ако ще го правите за обяд, трябва да наредите капамата от предния ден и да я оставите на балкона на хладно. На сутринта най-ранобудния от семейството я слага на котлона.