СПАНАЧЕНИЯТ СОС:
Измитите и отцедени спанак и лапад нарязваме на едри ивици. Нарязваме и пресния лук на средни парчета.
Поставяме около трилитрова тенджера с вода да завира.
Пилешките филета също нарязваме, най-напред надлъжно, на широки ивици, а после напречно, за да се образуват къси жулиени.

В тенджерка или по-голям тиган изсипваме една лъжица зехтин, изчакваме да се загрее и пускаме вътре двете смачкани скилидки чесън за не по-вече от 10 секунди и ги изваждаме и изхвърляме. В загрятата мазнина пускаме и разбъркваме веднага и пилешките жулиени. Бъркаме 5-6 мин. начесто, за да не залепне месото и докато равномерно побелее. Изсипваме нарязаните спанак, лапад, пресен лук и сух джоджен, посоляваме с предвидената сол, намаляваме огъня до малко под среден и задушаваме под капак 10 мин. Разбъркваме поне два пъти за това време.

Намачкваме моцарелата с нарязания на много ситно стрък пресен чесън.
Върху нишестето изсипваме по малко от киселото мляко и разбиваме, докато се получи гладка смес. Смесваме моцарелата с киселото мляко и разбъркваме. Изсипваме при спаначената смес и бъркаме 2 мин.
Сваляме от огъня.

ПАСТАТА:

В заврялата вече вода изсипваме 1 ч.л. сол и добавяме пастата. Оставяме да заври отново и варим 2 мин. на силен огън, като разбъркваме. След това намаляваме огъня и варим още 4 мин.
Оставяме на изключен котлон още 5 мин. Така се получава любимата и на всички италианци перфектна "aldente"-паста. Отцеждаме от водата (пазил ви господ да промивате пастата!), заливаме със сусамовото олио, добавяме ситнонарязания стрък джоджен или магданоз и внимателно разбъркваме.

Сервираме, като в чинията изсипваме от пастата, заливаме с невероятния дъхав зелен сос и настъргваме отгоре щедро пармезан.

Забележка: Предварително смленият пармезан не е толкова ароматен, освен това е основа за много фалшификации. Аз ви препоръчвам да практикувате настъргване на люспи от парче пармиджано реджиано с помощта на картофобелачка. Така и ароматът е вълшебен, и сте сигурни в качеството.

Добави своя рецепта >>