Английски мъфини, продукти за 10 броя:

350 гр пшеничено брашно тип 500
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
1 и 1/4 чаена лъжица суха мая
1 супена лъжица разтопено и охладено масло
220мл прясно мляко + 1/2 чаена лъжица ябълков оцет
царевично брашно за овалване
 
Смесваме прясното мляко и оцета и оставяме за 10 минути да си взаимодействат. През това време пресяваме брашното, слагаме го в купа и при него – захарта, солта, маята. Разбъркваме ги добре и прибавяме разтопеното масло и млякото с оцета.  След като тестото с оформи на топка, го прехвърляме върху набрашнен плот и месим 10 минути, до гладко, меко и нелепнещо тесто. Поставяме го в намаслена купа и покриваме със свежо фолио. Оставяме на топло (но не горещо! място) за час и половина, или докато уголеми обема си тройно.

След като тестото е втасало го режем на 10 еднакви парчета и оформяме на топка. Овалваме в царевично брашно от двете страни. Загряваме тиган с дебело дъно, а ако имате чугунен още по-добре, и капваме няколко капки мазнина, които разпределяме равномерно. Поставяме мъфините в тигана на разстояние (аз ги пекох на два пъти) и печем на среден огън около 6-8 минути от всяка страна. Трябва да имат твърда, златисто-кафява коричка.
За да разполовим английския мъфин използваме вилица.
 
Поширани яйца


Яйцата се счукват в отделни купички. Тенджерата се слага на котлона, във водата се изсипва оцета. Когато на повърхността започнат да се появяват балончета, огъня се намалява. С лъжица се прави кръгообразно движение във водата (като водовърнеж) и внимателно се поставя едно от яйцата. Вари се на слаб огън около 3-4 минути, като се проверява да не залепне за дъното. Когато е готово, то ще изплува на повърхността. Яйцата се варят едно по едно*. Изваждат се с решетъчна лъжица и се попиват от излишната вода върху домакинска хартия.
Ако яйцата изстинат преди да бъдат поднесени, се потапят за кратко в гореща вода и отново се попиват с домакинска хартия.
 
Нарязваме бекона на тънки парчета и изрязваме под формата на кръг, с големината на английския мъфин. Запичаме в сух тиган от двете страни.

Сос Холандес:

1 супена лъжица горещ ябълков оцет
4 супени лъжици гореща вода
3 малки жълтъка, или 2 големи
75гр масло
сол, черен пипер
 
Маслото се разтопява и се прибира на топло място. Жълтъците се разбиват с телена бъркалка на водна баня, като дъното на съда не бива да се докосва до водата. След като побелеят и се сгъстят, се добавя много бавно ябълковия оцет. Разбърква се енергично. Водата се добавя лъжица по лъжица, като се разбърква много добре след всяка. Намаляваме огъня и внимателно добавяме топлото масло, в началото капка по капка, като се разбърква непрекъснато. Добавя се цялото масло и се разбърква отново. Подправяме със сол и черен пипер, по желание и лимонов сок. Ако случайно са се образували бучки в соса, разбийте за кратко с пасатор. Съхраняваме соса на топло, докато го сервираме.