Още помня вкуса на най-евтиния постен сладкиш , който мама правеше в детските ми години…

Първия път, когато тя започна да го прави, не повярвах, че ще ми хареса нещо, което е забъркано без яйца, че на всичкото отгоре - с вода и оцет…

Да, но той стана изключително вкусен!

От тогава до сега съм го правила многократно, като понякога му добавях още нещо като допълнение, докато получих и този негов вариант.

Има невероятно леко и приятно ухание от канелата и джинжифила.

Сладкишът е евтин, лесен, бърз и подходящ за Великите пости, а защо не и след тях?!


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Размивам сладкото /мармалада/ с водата и оцета и към тази смес изсипвам захарта и олиото.

Разбърквам внимателно с дървена лъжица.

Добавям ванилията и постепенно сипвам по малко от брашното, като в него предварително съм смесила содата.

Бъркам и добавям, докато то свърши и се получи гладка смес.
Вземам тавичка, намазвам я леко с олио и я поръсвам с малко брашно.

Изсипвам сместа и леко я заглаждам с лъжицата.

Нарязвам смокините на 6 парченца, които редя върху тестото на разстояние едно от друго.

Сладкиша слагам  във фурната, която предварително  загрявам на 180 градуса.

Печенето продължава на тази температура около 35 минути.

Изваждам ароматния сладкиш и го поръсвам обилно с пудра захар.

Оставям  го да изстине и едва след това го режа.

Препоръка: Можете да добавите и орехи.

Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>