Комбинацията между шоколад и банан е поразителна. В единство и паралелно с това добавям и аромата на невероятното амаро. Приготвям сладкиша постен, за да е по - лек и да избегна честото използване всеки път на масло и сметана. С това доказвам и на себе си, че може да се получи невероятно вкусен сладкиш дори и без съдържанието на яйца, мляко, масло, сметана и разни други кремове…

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Блат:


С дървена лъжица разбърквам захарта с водата и олиото.

Отново при непрекъснато разбъркване добавям ванилията и какаото.

Размесвам бакпулвера с брашното и добавям от сухата смес постепенно. Разбърквам добре  докато брашното се поеме напълно.

Намазвам тавата, в която ще пека блата, с олио, а след това я поръсвам с малко брашно.

Изпичам блата в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 30 минути.

Изваждам го и го оставям да се охлади.

Приготвям сиропа като сварим захарта с водата .

Изрязвам форми от блата с формата на кръг.

Сиропирам ги  вече студени  с топъл сироп.

Ароматизирам с амаро, но задължително с пулверизатор, за да  стане  равномерно.

Нарязвам блата на порции - кръгчета, квадрати, правоъгълници, ромбове… .

Всяка една фигурка поливам /но не изцяло/ с топъл бананов крем, който съм сварила от оризовото мляко, подсладено с посоченото количество захар и половината пакетче бананов пудинг. След неговото охлаждане /при често разбъркване/ пасирам посоченото количество банан и го смесвам с него.

Върху крема  поставяме бананово кръгче, което частично заливам с шоколадова глазура, а нея приготвям като разтопявам на водна баня шоколада с олиото и малко от оризовото мляко, за да се получи по-светъл цвят.

Най-отгоре декорирам с крокан, а него получавам като карамелизирам захар и в нея слагам целите орехови ядки. Разбърквам добре и изсипвам върху намазано с олио фолио за печене или пекарска хартия.

След като напълно изстине кроканът, вземам дървено чукче  и го начуквам на парченца.

С крокана поръсвам едва преди сервирането, защото ако той стои в продължение на часове,  ще започне да се разтопява и няма да има същия ефект, който прави десерта красив и апетитен.

Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>