„Да се хванем за зелено”- казват възрастните хора и са толкова прави.
Ами, ние се хванахме още преди две седмици. Сега съм на тази природна вълна и ви давам идея за нещо полезно и вкусно.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най-напред измих лапада и го почистих от жилките. Нарязах го.
Попарих копривата и я сварих само за 5 минути в солена вода.
Изцедих я от водата с помощта на гевгира, обърнах я върху дъска за рязане и я накълцах .
Сварих и ориза и го охладих в гевгир под течаща студена вода.
В по-голямата част от олиото сложих лапада и го запържих докато омекна и падна на дъното на съда.
Добавих накълцаната коприва, посолих на вкус и продължих да пържа и бъркам двете зелении до пълно изпаряване на водата.
Добавих ориза, разбърках добре, за да се смеси с лапада и копривата и отстраних от котлона.
Овкусих плънката с чубрицата, мащерката и магданоза и изсипах в нея натрошеното сирене, изварата и леко разбърканите яйца / не разбити/.
Оставих я за малко да се охлади.
Взех две кори, наложих ги една върху друга и ги намазах обилно със зелената плънка.
Навих на руло, което разрязах на 4 еднакви парчета, а всяко едно от тях- на още 2, но леко диагонално. От едно руло получих 8 пънчета.
С останалото олио намазах обилно голяма тава и в нея започнах да редя изправени парчетата .
Взех следващите две кори и направих същата процедура.
Нарязах , наредих ги в тавата и така… до свършване на плънката.
Изпекох пънчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което включих вентилатора на печката и пекох така още 5 минути до съвсем лек загар.
Извадих ги и ги подредих ги в чиния.
Запържих маслото, в него сложих пипера и нарязания на ситно чесън и с тази дъхава смес полях пънчетата.
/вие можете и да не ги поливате, ще решите сам как да постъпите/
Получиха се много, ама много апетитни витаминозни пролетни и много ароматни мини банички.
Добър апетит, приятели!
Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>