Защо децата не обичат броколи
Човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно.
"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина" - каза Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.
"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието. Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото", допълни тя, цитирана от БТА.
Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории. Зелените храни обикновено са диетични. Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории. Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.
Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети. Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки.