От няколко десетилетия нарастват опасенията от изпитването на чувство на самота сред всички хора, особено сред тези на средна и по-напреднала възраст.

Самотата, определяна като чусвтвото за изолираност или липса на адекватен брой смислени лични взаимоотношения с други хора постоянно е свързвана с нездравословното остаряване и е определена като водещ рисков фактор за влошаване на здравето и живота, пише електронното издание "Medical Express".

Учени от медицинския факултет на университета на Калифорния в Сан Диего, САЩ, и от римския университет Сапиенца са изследвали хора на средна и в напреднала възраст от Сан Диего и Чиленто, Италия, и са установили, че самотата и мъдростта са свързани. Според резултатите, публикувани в изданието "Aging and Mental Health", мъдростта може да е защитен фактор срещу самотата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Важно откритие в нашето изследване бе значителната взаимовръзка между самотата и мъдростта. Хора с по-високи резултати при измерване на мъдростта са по-малко самотни и обратното", казва Дилип В. Джесте от университета в Сан Диего, ръководител на изследването. "Самотата постоянно се свърза с влошено общо здраве, влошено качества на съня и по-малко щастие, а обратното се отнася към мъдростта".

С помощта на скали за измерване на самотата и мъдростта, учените изследвали четири групи хора - на възраст от 50 до 65 г. и над 90 г. съответно в Чиленто и Сан Диего, пише БТА. Връзката между мъдростта и самотата се проявила и при четирите групи. Според скалата мъдростта се определя от състрадание, самооценка, емоционално регулиране.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чиленто е в югозападна Италия и е сравнително изолиран район, с висока концентрация на население над 90 години.

Учените установили, че колкото по-състрадателни са хората, толкова по-малко самотни се чувстват.