46.81% от гласувалите в анкетата на Dir.BG "Трябва ли таткото да се грижи за бебето наравно с майката" смятат, че това е задължително, тъй като и той е родител и трябва да има същите отговорности. Според 30.18% споделените грижи за мъничето правят семейството по-сплотено и весело, а 11.6% са категорични, че майката трябва да има отмяна, защото и тя е човек и от време на време трябва да си почива. Едва 6.01% твърдят, че дори и да иска, бащата не може да се справи по същия начин, както майката, а само според 3.5% ролята на бащата в този момент се изчерпва с изкарването на пари.

Резултатите от анкетата коментира Олга Дукат, сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането към Childbirth International, основател на Център "Естествени идеи", създател на сайта doula.bg и доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“:

"Майката и таткото са много различни и всеки от тях си има своята роля в отглеждането на бебето - и двамата са изключително важни. Да, бащата не може да кърми бебето, може би не е толкова прецизен за някои детайли, колкото майката и вероятно всяко дете има моменти, когато си иска само мама. Но бащата е вторият също толкова близък човек, със съвсем различна енергия, който може да разкрие цял нов свят на мъничето. Ако да се "грижи поравно" с майката означава например да сменя същия брой пелени, колкото нея, тогава според мен не е задължително. Но определено бащата трябва да започне да изгражда връзката си с детето колкото се може по-рано. Ако чака детето да поотрасне, за да започне да общува с него, може да се окаже, че е вече късно - че не знае как да го забавлява, как да говори с него, как да подходи в кризисни ситуации, когато детето е уморено и изнервено... Когато таткото участва в грижите за бебето от самото начало, тези неща се получават много по-лесно и естествено. Покрай работата си често срещам бащи, които започват да изграждат тази връзка още преди раждането на бебето - говорят му през корема, идват на всички ехографски прегледи, грижат се за бременната си жена. Много е хубаво! Смятам, че подкрепата на татковците е изключително важна."