Жените са най-големите виновници за ваканционния свръхбагаж - те връщат у дома необлечени две трети от дрехите, които са взели на почивка. Данните от проучването показват, че дамите имат нужда средно от 57 вещи за двуседмично пътуване, но въпреки това много от тях опаковат три пъти повече.

Едната от основните причини за това жените да прекаляват с багажа е притеснението, че няма да имат достатъчно подхождащи си едни с други дрехи. "Жените планират ваканционния си гардероб с месеци преди почивката, сдобивайки се с нови рокли, обувки, бански костюми и аксесоари. Най-големият кошмар на дамите е да им се прииска да облекат определен тоалет, но да се окаже, че са го оставили у дома", казва Ан Дийгън от "Дебънамс".

Близо 80 процента от участвалите в допитването 1000 жени са признали, че носят свръхбагаж и че са имали проблеми с летищните служби заради него. Близо половината са лъгали партньорите си за теглото на багажа, преди да поемат към аерогарата. Около 40 процента от жените са споделили, че багажът им е набъбвал още повече, след като са купували дрехи по време на почивката. "Пътуването често е стресиращо за хората и те са склонни да се презапасяват, водени от притеснението, че по време на почивка няма да разполагат със същите удобства, както у дома", казва психологът Карън Пайн.
ИЗБРАНО