Със зрелищно шоу, въплътило духа на древногръцките традиции и на модерността, модната къща "Dior" представи снощи в Атина, на стадиона Панатинаико (известен и като Калимармаро), своята круизна колекция за идната 2022 г., съобщава сп. "Vogue".

На огромния античен стадион с капацитет няколко хиляди души, реставриран за първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., специално поканените гости на шоуто бяха съвсем малко. Така почти празната внушителна сцена на спектакъла напомни за опустелите улици на Атина и на други места по света в разгара на локдауните, въведени заради коронавирусната пандемия. На пистата на стадиона по време на продължилото около 30 минути дефиле бяха представени 91 тоалета.

Вижте снимки >>

Колекцията, разработена от творческата директорка на бранда - Мария Грация Киури, включваше модели, съчетаващи древногръцката елегантност и съвременната разчупеност в кройките. Линиите на тоалетите варираха от семплост и изчистеност до ефимерност и деконструкция. Някои от моделите напомняха на стила на Марлене Дитрих, други бяха модерна трактовка на древногръцките богини, а трети бяха въплъщение на спортния дух на съвременната жена. Рокли със сложен дизайн в стил висша мода, коктейлни рокли, къси сака, къси панталонки и къси поли, плисирани дълги поли, широко падащи панталони, клинове, манта, палта и шлифери, качулки и елечета, спортни обувки и ботуши, големи пътни чанти, дискретни или масивни бижута - колекцията беше разнородна смесица, предназначена да задоволи най-различни вкусове.

Снимка: Getty Images

Материите варираха от коприна и тюл до по-плътни тъкани. Цветовата гама включваше всичко, с което се асоциира Гърция - различни нюанси на бялото и кремавото, напомнящи на древногръцките статуи, храмове и островни къщи, вариации на синьото, напомнящи за куполите на църквите на Цикладите, маслиново зелено, златисто и сребристо, които бяха препратка към пясъците по гръцките плажове и отблясъците на гръцкото море. Не липсваха и по-тъмни тонове, вариращи от гълъбово сиво през антрацитно до черно и шампи, напомнящи на рисунки върху древногръцки делви и на мозайки, но също и на сюрреалистични картини.

Моделите дефилираха на фона на драматична музика, съчетаваща класически гръцки нотки с електро-поп звучене. Спектакълът включваше и изпълнения на гръцко-американската певица Йоана Гика. Шоуто приключи с пищни фойерверки, които озариха небето над гръцката столица.

Снимка: Getty Images

Ревюто се излъчваше на живо в каналите на "Dior"в социалните мрежи, както и на големи екрани в парка на културния център на фондация Ставрос Ниархос в Атина и в градовете Каламата и Суфли, известни с традициите си в обработката на коприна и вдъхновяващи модната къща Диор. Веднага след края на спектакъла специализирани издания, като например "Vogue", качиха близък план на всички тоалети от представената колекция.

По принцип колекции от типа круиз, каквато модната къща представи снощи, се показват през май и юни и включват модели, които могат да се носят както през зимата на следващата година, така и през по-топлите сезони. Първоначално идеята на този тип колекции е била да включват удобни модели, които заможни дами са носели по време на круизи из топлите страни, организирани през зимата, предава БТА. После обаче тя се е изменила леко и те вече включват освен модели, подходящи за път, и такива, които са подходящи за ежедневието.

Снимка: Getty Images

Освен "Dior", круизни колекции представят и други модни къщи. Общото между круизните колекции е, че те се показват всяка година на различни места по света, което позволява на дизайнерите да се вдъхновяват всеки път от културата и традициите на новото мястото, което те са избрали за сцена на представяне на новата си круизна колекция.