Историята сочи, че окосмяването е предимно мъжка черта. Разбира се, всички хора имат косми, но жените премахват на всяка цена окосмяването по телата си, особено в областта на лицето. Стандартите за красота са безкомпромисни, признавайки за красиво женското тяло без косми. В съвременния свят съществуват редица начини, по които дамите се обезкосмяват. Изглежда обаче, че има жени, които са решени да променят тези стандарти и за които обилното окосмяване, дори в зоната на лицето, вече не е табу.

Противно на очакванията и стереотипите, всъщност около 40% от дамите имат косми по лицето си. Според проучване сред 1000 жени, 30% от тях страдат от депресия заради лицевото си окосмяване, а 25% считат, че това е причината, поради която не са получили повишение. 40% пък са на мнение, че точно космите по лицата им са ги възпрепятствали от започването на романтична връзка.

Съществуват все пак и друга група жени, които се обявяват срещу тази стигма и срещу наложените стандарти за женската красота, като не само че не се притесняват да си оставят обилното окосмяване, но го превръщат в нов тренд.

Една от тях е Харнаам Каур. Тя от Великобритания и влезе в новините през 2014 г., явявайки се по телевизията, за да говори за брадата си. Активистката в кампании срещу тормоза заради външния вид страда от хормонално заболяване, в резултат на което от 11-годишна възраст живее с нетипичното за жена окосмяване по лицето. С годините тя се е научила да приема външността си. В изданието на Книгата на рекордите на Гинес за 2017 г. Харнаам Каур е вписана като най-младата жена с брада в света. 

Каур е истинска Инстаграм сензация, която не спира да се снима и поства снимките с брадата си в мрежата, като споделя, че е горда и щастлива с живота си като "брадатата жена".

Вижте снимки >>

Друга дама, която изобщо не се притеснява да демонстрира буйно лицево окосмяване е София Хаджипантели, която е активист на движението #unibrowmovement. Наричат я "Новата Фрида Кало". Тя също става световноизвестен модел и един от малкото с "една вежда".

Преди време и сексапилната Емили Ратайковски публикува кадър в своя Инстаграм профил, на който позира по сутиен с неепилирани подмишници и с посланието:

"Дайте на жените възможността да бъдат това, което искат, и да бъдат толкова многолики, колкото могат." Написах есе за Harper's Bazaar за значимостта на правото на жените да избират (как да се обличат, какво да публикуват, дали да се бръснат или не) без значение как влиянията са формирали начина, по който тя се представя. Правете това, което искате, дами, без значение какво е."

Снимка: Instagram