От Американската стоматологична асоциация оповестиха, че бактерията се храни със захар, освобождавайки киселина, която атакува зъбите. Съдържащите захар храни и напитки осигуряват целодневно лакомства на тези създатели на кариеси. От асоциацията припомнят, че за да се поддържат зъбите здрави, е добре да се консумират плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни.

Не консумирайте целодневно безалкохолни напитки. Дори на пръв поглед безобидният плодов сок удължава периода, през който се създава среда, в която зъбите непрестанно са атакувани от киселини. Консумацията на флуорирана вода е най-добра за зъбите. Ако пиете безалкохолно, правете го заедно с яденето.

Задържайте слюнка в устата си. Дъвченото увеличава слюнката в устата, така че ако се дъвче дъвка без захар след хранене, увеличената слюнка може да предотврати образуването на кариеси чрез неутрализиране и отмиване на киселините, които са се появили под въздействието на бактерия в зъбната плака.

Консумацията на богати на калций храни, като сирене, листни зеленчуци и бадеми е полезно за зъбите. Високопротеиновите храни като месото, яйцата и рибата пък са добър източник на фосфор. Двата минерала помагат за възстановяване на зъбния емайл.