Ели Финкъл от катедрата по психология на Северозападния университет в Илинойс съветва двойките да възприемат "немоногамна връзка", ако вече не чувстват сексуално привличане помежду си. Ако поживеят отделно, може да се върне романтиката на ухажването и да бъде намалена монотонността, твърди той.

"Съпругата Ви може да е страхотна и да ви стимулира интелектуално, но да не правите секс повече от два пъти годишно. Сигурно и за двама ви това не е достатъчно. Затова може да решите, че ще потърсите сексуално привличане другаде. Не препоръчвам изневерите, а откровената консенсусна немоногамна връзка. Тя може да бъде много функционална."

Според проф. Финкъл проблемите в брака се дължат на това, че целта му вече не е да осигурява оцеляването. Сега хората очакват прекалено много от партньора. Те търсят не само любов и приятелство, а и вдъхновение и помощ в постигането на професионалните и лични амбиции.

"През 19-и век не е било необходимо да познаваш душевността на партньора, за да се грижиш за реколтата или да построиш здраво жилище. През 2014 г. хората се надяват партньорът да им помогне да открият себе си и да израснат личностно" - обяснява той. Ако сте открили подобен човек, не би трябвало да го губите само заради факта, че имате сексуални апетити и в друга посока, смята психологът.