Решението е от началото на месеца, пишат австралийски медии.

Майката се татуирала четири седмици преди делото, но според съдия Матю Майърс заради татуировките има риск 11-месечният й син да бъде заразен.
Жената е показала отрицателни резултати на тестовете за хепатит и HIV, но съдията преценил, че те не са убедителни и тя може да е носител на вирус.

Жалбата срещу майката постъпила след спор с бащата на детето за попечителство.

Съдията се позовава на Австралийската асоциация по кърмене, че HIV, както и хепатит B и C, може да се предадат по време на татуиране, ако няма добра дезинфекция на оборудването и иглите.

"Основната причина за безпокойство за кърмещата майка е HIV, тъй като е известно, че може да се предава чрез кърмата", пише на сайта на асоциацията.

Въпреки това, неин говорител коментира, че решението на Матю Майърс е "изключително обезпокоително" и може да създаде прецедент, както и да обезкуражи майки да кърмят.

"Няма доказателства, че майката се е заразила с HIV или друг вирус, така че няма причина да мислим, че има риск за бебето", каза Никол Бриджис.

Патси Фароу, национален секретар на Професионалната тату асоциация, каза, че никога не е чувала за случай на заразяване с HIV чрез татуиране в Австралия.

Според д-р Карлийн Грибъл решението на съдията е шокиращо.
По думите й много майки татуират името на детето си.

Съдия Майърс разпореди още бебето да бъде четири дни в седмицата с баща си и три с майката. Тя обаче обжалва и иска бащата да прекарва два дни в седмицата с детето.