На 25 март зала 1 на НДК ще бъде разтърсена от огнените танци на най-добрите фламенко танцьори в света. Те ще играят в един ден две от най-прекрасните си творби – Грито и Севилска сюита. Петдесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика.

Спектакълът е организиран от продуцентските агенции "БГ Саунд Стейдж" и "Кийн акт" със съдействието на посолството на Кралство Испания.

Наскоро Националният балет игра тези постановки пред испанската кралица София, която прие на лична аудиенция артистичния директор на балета Антонио Нахаро.
Вижте снимки >>

Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО и обявен за ценност на човечеството.

Заедно с трупата от Мадрид пристига тир, натоварен със сценично оборудване и костюми. Със специален дървен под ще се покрие цялата сцена на зала 1, за да може звукът от токовете на обувките да се чува в ритъма на фламенкото. Трупата носи със себе си всичко необходимо за подготовка на пищните костюми за сцената – перални, сушини, гладачници, шевни машини. Десет души от техническия персонал ще се грижи за тоалетите и прическите на танцьорките. 

С името на Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други. С тази трупа Хоакин Кортес е участвал в спектакли на много световни сцени като Метрополитън опера и Кремълския дворец на конгресите. И сега балетът е формация от танцови крале, която поставя емблематични творби.

Билетите са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.