Премиерата на проекта бе в края на миналата година, но това бе първа прожекция на филмите на голям екран.

„19-вековна е историята на столицата ни, 19 е броят на кратките филми, защото през 2019-та година София може да стане европейска столица на културата. Но ето, че днес сме 19-ти март и прожекцията е от 19 часа, а това вече е абсолютно съвпадение. Организаторите на този най-престижен и голям  кино фестивал в Югоизточна Европа ”София филм фест” планирах прожекцията точно на тази дата и час, без да сме обсъждали преди това тази тема. Така, че няма нищо случайно - съдбата също е благосклонна, давайки ни знак и искрено се надявам, че животът на филмите ще е дълъг и успешен”- сподели Деси Тенекеджиева.

Тя благодари  и представи на публиката голяма част от екипа си: оператора Александър Моллов, актьора Атанас Сребрев - основен глас на проекта, младия археолог Васил Тенекеджиев, направил историческото изследване, съсценариста д-р Румен Цонков, главния редактор Мариета Ценова и тонрежисьора Георги Цветков. Консултант на филмите е историкът Атанас Димитров, чийто екип направи и 3D възстановките на антична Сердика, а анимацията е в ръцете на един от най-успешните български аниматори в света Мина Милева.

Креативността, ярката визия и перфектната звукова картина впечатлиха всички  зрители. Не случайно към филмите има засилен международен интерес. А това е и една от основните каузи на проекта - да бъде разпространен по световните кинофестивали и телевизии.

Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на 19 конкретни обекта и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династически и политически традиции, но прави и препратки към настоящето. Проектът чупи каноните на подобен тип филми и е заснет модерно и атрактивно, с много ефекти и анимация, като по този начин задържа вниманието на зрителя към историческия разказ с конкретни, но малко известни и любопитни факти.

„Спирка Европа: София 2019” се продуцира от Нова филм и Фондация „Стоян Камбарев“ и е съфинансиран от Столична община, Програма Европа в подкрепа на  кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Dir.bg е медиен онлайн партньор на проекта.