Концерта в "зала 1" на НДК откри диригентката Любка Биаджони с увертюра от "Прилепът" на Йохан Щраус. След това оркестърът й „София Симфоникс” остана да свири на сцената с Карерас под палката на Давид Хименес. И обра много овации за изпълнението на "Валс номер 2" от Шостакович.

Оперната легенда от "Тримата тенори" Хосе Карерас изпълни творби на Йохан Щраус, Джузепе Верди, Едвард Григ и други автори от богатия си репертоар.

Вълнуващ дебют в София направи руското сопрано Анна Аглатова, която плени публиката с прекрасен глас и очарователно излъчване. Тя бе нежна опора на Карерас и не спираше да му благодари за голямата възможност с красиви жестове.

Вижте снимки >>

"The Impossible Dream" за смелостта да се бориш за невъзможната мечта докрай развълнува публиката, която стана част от прощалното турне на звездата. С него той достойно се оттегля от оперната сцена.

След антракта маестрото получи най-високата степен на ордена на Министерството на културата "Златен век" и грамота за заслугите си в развитието и популяризирането на културата и изкуството. Зам.-министърът на културата Боил Банов беше видимо развълнуван и не искаше да губи от времето на Карерас с публиката. Той каза, че за него е огромна чест да връчи отличието на такъв велик творец.

Карерас продължи с испански репертоар и още дуети с Анна. Последният от тях бе Наздравица от 1-во действие на операта "Травиата". Певецът взриви залата с песента от златните години на "Тримата тенори" - "Torna A Surriento" и влезе в историята на столицата, осъществявайки най-значимия концерт за 2015 г. у нас.

Междувременно Карерас е получил официална покана за 50-годишния юбилей на Христо Стоичков в интервю за "120 минути". Футболното шоу ще се проведе на 20 май 2016 г. с участието на Марадона.