Според учените в исторически план жените избират мъже с по-мъжествени черти на лицето като квадратна брадичка, ниско чело и тънки устни, смятайки, че те имат гени, които ще доведат до създаването на силно и здраво поколение.

Сега, когато здравеопазването в богатите западни държави е на високо ниво, ситуацията е различна. Изборът на жените вече не се предопределя от мъжествеността в чертите, свързвана с вероятността за здраво поколение.

В страните с по-добро здравеопазване е по-вероятно жените да изберат мъж с женствени черти на лицето и обратното.

В Швеция, например, която се слави с най-доброто здравеопазване в света, повечето жени - 68 на сто, предпочитат мъже с по-женствени черти на лицето. Обратно в Бразилия, където здравното обслужване е смятано за най-лошо, 55 на сто от анкетираните предпочитат мъже с по-груби черти на лицето.

Колкото по-добро е здравеопазването в дадена страна, толкова повече намалява желанието на жените за партньор с мъжествени черти. Това е може би обяснението защо са предпочитани звезди като Джони Деп, вместо Шон Конъри.

Изследването обхваща жени от Европа, САЩ, Южна Америка, Канада, Австралия и Нова Зеландия на възраст между 16 и 40 години, като всичките са хетеросексуални. Те са дали предпочитанията си за 20 различни мъжки лица. Показвани са им били снимки на лица на мъже, като едно и също лице било само леко променяно да изглежда по-женствено или по-мъжествено. След това учените сравнили предпочитанията на участничките с данни на Световната здравна организация.

Установено било, че жените в страни като Бразилия, Аржентина и Мексико, където здравеопазването е по-лошо, харесват лица с по-мъжествени черти отколкото жените в Белгия и Швеция, където смъртността е по-ниска, а хората живеят по-дълго.