Това диво място открил преди повече от десет години режисьорът Димитър Петков и завел там Иглика и Христо. Купили декар и половина с орехи и круша, селска къща с ниски тавани, гредоред, пръстен под и стени от камъни, слама и кал. Към нея имало и обор. От него са запазени каменните стени и са доизградени също с камък, направен е красивият дървен покрив и са отворени витрини-прозорци към планината. Бившият собственик бил каменоделец и не само стените, но и вътрешното стълбище на къщата направил от камъни. Това вдъхновило Иглика и Христо за реставрацията на дома.

Вижте снимки на Христо и съпругата му >>

Другото вдъхновение дошло от Италия, където през 90-те години семейството останало очаровано от тосканската интериорна традиция. Теракота на пода, кепенци на прозорците и многобройни авторски керамични съдове красят малката кухня. В съседство е „зимният“ салон с камината и хубава каменна пейка до нея, с два миндера, съживени колоритно с декоративни възглавници от камилска вълна от Бахрейн.

В бившия обор се вихрят щури купони. Тук е царството на дървото и камъка. Отвън се вкарват пейки и повече от дузина сгъваеми столове, за да съберат приятелските компании.