Историческите филми и сериали с богат декор, пищни костюми и драматични обрати са по-модерни от всякога. През 2020 г. филмът на Грета Гъруиг "Малки жени" - поредна киноадаптация на класическата тетралогия от 19-и век на американската писателка Луиза Мей Олкът, получи номинация за най-добър филм, най-добра актриса и най-добра актриса в поддържаща роля, макар че в крайна сметка спечели единствено "Оскар" за костюми. До номинации, макар и по-малко на брой, стига и предшественикът му от 1994 г., режисиран от Джилиан Армстронг, с участието на Уинона Райдър, Гейбриъл Бърн, Сюзан Сарандън.

През 2005 г. Кийра Найтли е номинирана за "Оскар" за изпълнението си в поредната екранизация на "Гордост и предразсъдъци". На снимачната площадка са още Бренда Блетин, Матю Макфейдън, Розамунд Пайк. Ема Томпсън печели "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий за "Разум и чувства" през 1996 г. и за най-добра актриса в "Хауърдс Енд" през 1993 г. Списъкът на наградени киноленти с корсети е безкраен, а всичко започва с иконичните тоалети на Вивиан Лий в "Отнесени от вихъра" през 1939 г.

Литературната първооснова не е необходимо условие за привличане на вниманието. "Имението Даунтън" (2010-2015) е сред най-успешните британски сериали и дори е сравняван със "Завръщане в Брайдсхед" от 1981 г. Ревизионистичният минисериал "Англичанката" от 2022 г. с участието на Емили Блънт беше обявен от "Guardian" за "шедьовър, който възражда уестърна". През 2022 г. HBO излъчи "Позлатената епоха". Филмът "Емили" от 2022 г. на режисьорката Франсис О'Конър е посветен на живота - с доста съвременни хрумвания - на писателката Емили Бронте. За зрителите, които се интересуват от всички сестри Бронте, е филмът "Да влезеш незабелязано" от 2016 г.

Историческите факти и образите на известни личности, гарнирани с препратки към съвременния начин на живот плюс кринолин са екранните приказки за възрастни. На пръв поглед рецептата изглежда лесна - костюмите играят своите роли, а казусите са общочовешки. Но жанрът е опасна територия.

Филмите и сериалите, дори успешните, винаги рискуват да бъдат обвинени в загуба на баланс. "Имението Даунтън" си спечелва определението "снобски сериал". Сюжетът на "Англичанката" се следи трудно, най-вече заради решението да се акцентира върху лечимо днес заболяване. Изкушението да се просвещава аудиторията може да навреди не по-малко от прекаленото осъвременяване.

Комедията също е предизвикателство - "Убеждение" на Netflix от 2022 г. с участието на Дакота Джонсън е определян като най-лошата екранизация на Джейн Остин, а "Спектейтър" дори предлага "всички замесени във филма да отидат в затвора!" Видимото съобразяване със съвременните норми за красота и поведение и протяжните сцени с чаени партита могат да оставят усещане и за фондан, и за лош вкус.

Финансирането на подобни продукции също е рисково - "Династията на Борджиите" от 2011 г. слиза от екран след три сезона. Играта на Джеръми Айрънс, Холидей Грейнджър и Джоан Уоли не успява да компенсира нито слабостите на сценария, нито разходите.

През тази година любителите на суровия исторически епос бяха възнаградени с "Оскара" на "На Западния фронт нищо ново", предава БТА. Феновете на "лайт" форматите обаче трябва да бъдат спокойни. В началото на 2023 г. сп. "Hello" и "Glamour" вече подредиха в класация очакваните нови "смайващи приказки от миналото". Най-доброто предстои.