Готварското реалити "Гозбата на България" тази седмица бе гост на китното средногорско село Средно Градище. Когато чуеш името му, веднага си представяш безкрайни лилави редици от красиво нацъфтяла, нежно ухаеща лавандула.

Средно Градище се намира само на 15 км от Чирпан и на 50 км от областния център Стара Загора и до неотдавна е било дом на 15 различни националности, оценили природните му дадености. Селото е разположено е в подножието на Китка, най-високият връх на Чирпанските възвишения, 680 метра. По турско време Средно Градище е познато с името Евджулери, прекеъстено през 1907 година с още 310 селища в Старозагорско по идея на тогаващния окръжен управител Христо Милев. Легендата разказва, че в Средно Градище е живяла и сестрата на Паисий Хилендарски, който бил погребан тук.

Първите насаждения с лавандула в България се появяват през 1907г. именно в Средно Градище. Вече 7 години свързваме селото и с националния фестивал на лавандулата. Красивото растение е познато от хилядолетия, а етеричното масло от лавандула е използвано за различни цели - от медицински до влагане в парфюми. Дори при отваряне на гробницата на Тутанкамон все още се носел лек мирис на лавандула след цели 3000 години. В днешния епизод на "Гозбата на България" от село Средно Градище, наши домакини ще бъдат Нина Гиргинова, нейният съпруг Тони и техният съмишленик Веселин.

Снимка: "Гозбата на България"

Те изненадаха водещите Патрисия и Евгени с традиционно тристепенно меню от региона. След като си открият всички продукти само в рамките на селото,те трябва да повторят и любимото предястие в Старозагорско печени уши на скара, допълнени от домашно приготвени наденички от отстреляно от Веселин диво прасе. Основната гозба е гювеч от свински бут със зеленчуци, а за десерт тиквеник.

Целият епизод на първата част от ""Гозбата на България"" от село Средно Градище, може да гледате ТУК >>

Снимка: "Гозбата на България"

Домакините ни днес са в основата на Сдружение "Национален фестивал на лавандулата", което от 2014г. организира първият по рода си празник, посветен на лавандулата. И това не е случайно. От 2012 г. България е на първо място в света по производство на лавандула, изпреварвайки Франция. Екипът на Гозбата на България беше късметлия миналата година да гостува на седмото издание на фестивала и да се наслади на красивите лавандулови поля, да опита от изкушенията на кулинарната изложба с ястия и напитки от лавандула, да посети шареният красив и вкусен базар в центъра на селото със сувенири, фермерски продукти и вина от региона. Толкова ни хареса, че обещахме на организаторите да им госуваме и на осмото издание на празника на лавандулата, който ще се състои в Средно градище на 24 и 25 юни, Еньовден, и на 1 и 2 юли т. г. в Генерал Тошево.

Снимка: "Гозбата на България"